środa, 31 października 2012

Dieta Dąbrowskiej

Doktor Ewa Dąbrowska należy do nielicznej grupy lekarzy, którzy propagują głodówkę jako element leczenia wielu schorzeń. Twierdzi, że detoksykacja i post są w stanie wyleczyć nas nie tylko z otyłości, ale i innych chorób.
Doktor Ewa Dąbrowska pokusiła się o skonstruowanie diety, która ma pomóc wszystkim w skutecznym odchudzaniu. Trzeba powiedzieć, że jej program żywienia jest nader kontrowersyjny, bowiem zakłada częściowy lub całkowity post.

Niewielu lekarzy w Polsce przyznaje, że przyczyną licznych schorzeń określanych mianem „cywilizacyjnych" jest niewłaściwe żywienie i wieloletnie przekarmienie. Dlatego też dobrym lekiem, a przynajmniej działaniem wspomagającym właściwe leczenie, jest dieta półgłodówkowa lub głodówka.

Doktor Dąbrowska jest zdania, że farmaceutyki czy chemioterapia jedynie usuwają objawy chorób, ale nie wpływają na usunięcie przyczyn choroby. Jednocześnie, takie metody leczenia często po prostu zatruwają ludzki organizm.

Medycyna wskazuje, że jeśli zaprzestaniemy dostarczać organizmowi pokarmów, zmusimy go do tzw. żywienia wewnętrznego, czyli do pobierania wartości z własnych tkanek. W pierwszej kolejności zużyje on nadmiary, złogi, komórki zwyrodniałe itp. Organizm sam się zregeneruje, odmłodzi, a choroby zostaną wyeliminowane.

Opis diety dr Dąbrowskiej

Dieta Ewy Dąbrowskiej jest dietą owocowo-warzywną, zakładającą okresową głodówkę, dzięki której organizm może oczyścić się samodzielnie z toksyn. Dieta Dąbrowskiej zalecana jest w trakcie leczenia nadciśnienia, miażdżycy, nadwagi i otyłości, a także licznych chorób cywilizacyjnych. Powinna być stosowana od 2 do 6 tygodni i stanowić pewien wstęp do wprowadzenia zdrowego żywienia na stałe.

Warto podkreślić, że dieta owocowo-warzywna, która została opracowana przez Ewę Dąbrowską jest swego rodzaju głodówką, której zadaniem jest uruchomienie trawienia wewnętrznego, czyli endogennego. Organizm z braku dostarczanych pokarmów, zaczyna trawić nadmiar tkanki tłuszczowej oraz tkanek, które są zniszczone i schorowane. Dieta w swej pierwszej fazie znakomicie oczyszcza organizm ze wszelkich toksyn i metali ciężkich. Leczy ona wiele schorzeń i jest znakomita w profilaktyce chorób cywilizacyjnych.

Stosowanie diety dr Dąbrowskiej

Dietę Dąbrowskiej stosuje się przez 2-6 tygodni i w pierwszym etapie może wystąpić wiele przykrych skądinąd objawów ubocznych, o których piszemy w kolejnych częściach niniejszego artykułu. Natomiast trzeba zaznaczyć, że ich wystąpienie stanowi pierwszy objaw zdrowienia organizmu.

Dieta Dąbrowskiej eliminuje z diety pokarmy mięsne, wprowadza za to oczyszczające głodówki. Trzeba jednak odróżnić stan niedożywienia od postu. Otóż niedożywienie to stan patologiczny, czyli chorobowy, zaś post jest stanem fizjologicznym, który w konsekwencji doprowadza do zdrowia. Głodówka może mieć więc charakter leczniczy. Jednocześnie, post może być ścisły, kiedy to rezygnujemy z posiłków i przez pewien czas pijemy jedynie wodę, bądź oparty na piciu soków.

Szczególną odmianą postu jest kuracja warzywno-owocowa, która powoduje aktywizację enzymów i przemian w ludzkim organizmie. Dostarcza ona do niego ogromne ilości tzw. biokatalizatorów, czyli witamin i mikroelementów. Dieta tego rodzaju eliminuje tłuszcz, cholesterol i białka, dlatego też organizm pozbawiony substancji o charakterze budulcowym, zaczyna odżywiać się wewnętrznie.

Zalety stosowania diety dr Dąbrowskiej

Wiemy, że dieta działa prawidłowo, a nasz organizm oczyszcza się i traci tkankę tłuszczową. W kolejnych dniach kuracji warzywno-owocowej, czyli mniej więcej pod koniec pierwszego tygodnia, pojawia się lepszy sen, lepsze samopoczucie, pozytywne patrzenie na świat, euforia, a także po prostu dobry nastrój. Jeśli zniesie się pierwsze, najtrudniejsze dni w diecie, to kolejne jej etapy nie będą dla nas trudne.

Dzięki zastosowaniu diety Dąbrowskiej zwiększa się energia, a zmniejszeniu ulegają bóle wieńcowe, stawowe, chromanie, stopy są cieplejsze, przebarwienia troficzne skóry wycofują się, ustępują obrzęki.

Dieta warzywno-owocowa jest w szczególności polecana cukrzykom, a to z tego względu, że jej niska kaloryczność – wynosząca około 400 kcal dziennie, podczas gdy zwyczajna dieta to 2000 kcal dziennie – przywraca komórkom wrażliwość na insulinę. W tym samym czasie następuje zmniejszenie stężenia insuliny we krwi, zmniejsza się także zwrotne wchłanianie sodu w nerkach, co doprowadza do ustępowania wszystkich chorób należących do zespołu X.

Normalizacja ciśnienia, podobnie, jak cofanie się cukrzycy i choroby wieńcowej, następują samoistnie. Warto podkreślić, że przy uzyskaniu takich rezultatów diety należy sukcesywnie zmniejszać dawki przyjmowanych leków, aby nie wystąpiły niepożądane efekty uboczne ich zażywania.

Przy zastosowaniu diety Dąbrowskiej utrata wagi jest proporcjonalna do wagi wyjściowej danej osoby. Oznacza to więc, że im wyższa będzie waga wyjściowa, tym większa jej utrata. Jeśli osoba szczupła zaczyna stosować dietę owocowo-warzywną, to po 2 tygodniach traci od 3 do 4 kg, zaś osoby otyłe tracą od 4 do 6 kg. Pacjenci z nadwagą chudną po 4 tygodniach - 8 kg, a po 6 tygodniach diety - 12 kg. Większa jest utrata wagi na dobę na początku diety i wynosi 0,48 kg, zaś po 4 tygodniach 0,4 kg, a po 6 tygodniach - tylko 0,28 kg.

Jeśli zdecydujemy się powrócić do poprzednio stosowanej diety, to musimy liczyć się z powrotem chorób wyjściowych.

Jadłospis w diecie dr Dąbrowskiej

Stosując dietę Dąbrowskiej można jeść:

Warzywa w korzeniu – marchewkę, seler, pietruszkę, chrzan, buraki, rzodkiewkę i rzepę,
Warzywa liściaste – sałatę, seler naciowy, zieloną pietruszkę, rzeżuchę, koper, zioła,
Cebulę, por, czosnek,
Warzywa psiankowate – pomidora i paprykę,
Warzywa kapustne – kapusta biała, czerwona, pekińska, włoska, kalafior, kalarepka,
Warzywa dyniowate – dynia, kabaczek, cukinia, ogórki, Owoce – jabłka, cytryny, grejpfruty.
Z naszej diety muszą z kolei zostać wyeliminowane:

rośliny strączkowe,
ziemniaki,
ziarna zbóż,
orzechy,
słodkie owoce, takie jak banany, gruszki, śliwki itp.,
oleje .

Efekty uboczne diety dr Dąbrowskiej

Oczyszczanie organizmu w diecie Dąbrowskiej nie należy niestety do najprzyjemniejszych, bowiem niesie za sobą wiele objawów towarzyszących. W pierwszej fazie zastosowania diety mogą pojawić się przykre objawy, do których zalicza się: wysypkę, pryszcze, krostki pojawiające się na plecach, twarzy, szyi, dekolcie i ramionach, ropienie oczu, przekrwienie białek ocznych, nieprzyjemny zapach z ust, śmierdzący pot, gazy, intensywnie przetłuszczające się włosy, chropowatość skóry, opryszczka, przykry zapach stolca, wielomocz, bolesne wypróżnienia, czy też bóle stawów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz